„Zmień swoje przyzwyczajenia, nie wyrzucaj do śmieci jedzenia”
Pod takim hasłem Samorząd Województwa Podkarpackiego, Caritas Diecezji Przemyskiej, Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Caritas Diecezji Sandomierskiej oraz Caritas Diecezji Tarnowskiej, a także Bank Żywności, przy współpracy Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego podjęli inicjatywę mającą na celu zmniejszenia ilości odpadów spożywczych znajdujących się w odpadach komunalnych i przemysłowych.
W ramach akcji wyznaczone punkty przyjmować będą produkty żywnościowe, nawet z bardzo krótkim okresem przydatności, oraz ziemiopłody.
Najbliższej gminy Wiśniowa taki punkt znajduje się w Strzyżowie – Polski Czerwony Krzyż, ul. Słowackiego 34, 38-100 Strzyżów.
Wykaz produktów, które można przekazać do punktu zbierania
Wykaz nie dotyczy produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie domowym
Przekazywana żywność winna znajdować się w opakowaniach jednostkowych, nienaruszonych z nieprzekroczonym terminem ważności.
- cukier,
- mąka różne rodzaje (pszenna, żytnia, ziemniaczana, krupczatka, razowa itp.)
- makaron,
- ryż,
- płatki różne rodzaje (jęczmienne, owsiane, śniadaniowe, itp )
- kasza różne rodzaje (jęczmienna, manna, pęczak, gryczana itp.)
- kawa różne rodzaje (także rozpuszczalna i zbożowa)
- herbata różne rodzaje (czarna, czerwona, zielona, owocowa itp.)
- zioła suszone (w opakowaniach),
- sól,
- groszek konserwowy,
- kukurydza konserwowa,
- papryka konserwowa,
- ogórki kiszone i marynowane,
- ketchup,
- musztarda,
- olej i oliwa z oliwek,
- konserwy mięsne sterylizowane,
- konserwy rybne,
- warzywa i przetwory warzywne konserwowane (w słoikach lub puszkach),
- zupy w proszku,
- zupki typu „chińskie”,
- przyprawa do zup w płynie lub proszku (typu vegeta)
- przyprawy suszone
- kostki rosołowe,
- kakao rozpuszczalne,
- sosy w proszku
- galaretki,
- budyń,
- żelatyna
- kisiel,
- czekolady różne smaki,
- słodycze
- pieczywo trwałe
- suchy groch i sucha fasola
- miód,
- majonez,
- dżemy, powidła, marmolady
- chrzan w słoikach
- warzywa suszone
- owoce i przetwory owocowe w puszkach i słoikach konserwowane lub karmelizowane,
- kapusta kiszona i kwaszona w woreczkach
- mleko UHT, produkty i przetwory mleczarskie UHT
- napoje, soki, wody mineralne
- sery, jogurt itp. w opakowaniach jednostkowych przechowywane z zachowaniem zaleceń jak na opakowaniu produktu
Ponadto można przekazać warzywa i owoce surowe (cebula, czosnek, ziemniaki, jabłka, kapusta itp.) bez widocznych śladów psucia.