„Zmień swoje przyzwyczajenia, nie wyrzucaj do śmieci jedzenia”

„Zmień swoje przyzwyczajenia, nie wyrzucaj do śmieci jedzenia”

Pod takim hasłem Samorząd Województwa Podkarpackiego, Caritas Diecezji Przemyskiej, Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Caritas Diecezji Sandomierskiej oraz Caritas Diecezji Tarnowskiej, a także Bank Żywności, przy współpracy Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego podjęli inicjatywę mającą na celu zmniejszenia ilości odpadów spożywczych znajdujących się w odpadach komunalnych i przemysłowych.

W ramach akcji wyznaczone punkty przyjmować będą produkty żywnościowe, nawet z bardzo krótkim okresem przydatności, oraz ziemiopłody.

Najbliższej gminy Wiśniowa taki punkt znajduje się w Strzyżowie – Polski Czerwony Krzyż, ul. Słowackiego 34, 38-100 Strzyżów.

 

 

 


Wykaz produktów, które można przekazać do punktu zbierania

Wykaz nie dotyczy produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie domowym

 

Przekazywana żywność winna znajdować się w opakowaniach jednostkowych, nienaruszonych z nieprzekroczonym terminem ważności.

 

  1. cukier,
  2. mąka różne rodzaje (pszenna, żytnia, ziemniaczana, krupczatka, razowa itp.)
  3. makaron,
  4. ryż,
  5. płatki  różne rodzaje (jęczmienne, owsiane, śniadaniowe, itp )
  6. kasza  różne rodzaje (jęczmienna, manna, pęczak, gryczana itp.)
  7. kawa różne rodzaje (także rozpuszczalna i zbożowa)
  8. herbata różne rodzaje  (czarna, czerwona, zielona, owocowa itp.)
  9. zioła suszone  (w opakowaniach),
  10. sól,
  11. groszek konserwowy,
  12. kukurydza konserwowa,
  13. papryka konserwowa,
  14. ogórki kiszone i marynowane,
  15. ketchup,
  16. musztarda,
  17. olej i oliwa z oliwek,
  18. konserwy mięsne sterylizowane,
  19. konserwy rybne,
  20. warzywa i przetwory warzywne  konserwowane (w słoikach lub puszkach),
  21. zupy w proszku,
  22. zupki typu „chińskie”,
  23. przyprawa do zup w płynie  lub proszku (typu vegeta)
  24. przyprawy suszone
  25. kostki rosołowe,
  26. kakao rozpuszczalne,
  27. sosy w proszku
  28. galaretki,
  29. budyń,
  30. żelatyna
  31. kisiel,
  32. czekolady różne smaki,
  33. słodycze
  34. pieczywo trwałe
  35. suchy groch i sucha fasola
  36. miód,
  37. majonez,
  38. dżemy, powidła,  marmolady
  39. chrzan w słoikach
  40. warzywa suszone
  41. owoce i przetwory owocowe w puszkach i słoikach konserwowane lub karmelizowane,
  42. kapusta kiszona i kwaszona w woreczkach
  43. mleko UHT, produkty i przetwory mleczarskie UHT
  44. napoje, soki, wody mineralne
  45. sery, jogurt  itp. w opakowaniach jednostkowych  przechowywane z zachowaniem zaleceń jak na opakowaniu produktu

Ponadto można przekazać warzywa i owoce  surowe (cebula, czosnek, ziemniaki, jabłka, kapusta itp.) bez widocznych śladów psucia.

 

 

Pełny wykaz punktów do których można przekazać produkty